Traktör lastiklerinizi seçmek için 6 kriter
Traktör lastiklerinizi veya herhangi bir tarım aracı lastiğini seçmek için 6 kriter
Traktör lastiği seçimi karmaşık görünebilir. Bu nedenle, doğru seçimi yapmanıza yardımcı olmak için aşağıda 6 temel kriteri listeledik. Seçimlerinizi daraltmak ve ideal satın alma işlemine yönlendirilmek için bunları tek tek uygulamanız yeterlidir.
Bu kılavuzun ikinci bölümünde, diğer tarım makineleri için doğru traktör lastiklerini seçmenize de yardımcı olacağız.
Traktör lastikleri nasıl seçilir: 6 temel kriter
1 - Traktör arka lastikleriniz için izin verilen maksimum çap nedir?
Bu, cevaplamanız gereken ilk sorudur. Traktörünüzün performansını artırmak amacıyla arka aks için mümkün olan en geniş çapı seçmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Bu nedenle, aracınızın üreticisi tarafından tanımlanan maksimum boyutu aşan bir çapa sahip traktör lastiklerini tercih etmeyebilirsiniz.
İzin verilen maksimum çap traktörünüze bağlı olarak değişir. Orijinal ekipman lastiklerinin maksimum çapta olması gerekmediğinden, bu bilgilerden emin değilseniz traktörünüzün teknik veri sayfasına veya bayinize başvurmanızı öneririz.
İzin verilen maksimum çap için ebatsal muadiller olduğunu unutmayın.
Örneğin, arkaya maksimum 1,95 m çapında bir lastik takılan bir traktör için, 650/65 R42, 710/60 R42 veya 710/70 R38 lastikler (sadece birkaç olası ebat vermek adına) takabilirsiniz. Bu ebatlar diş genişliği ve yanak yüksekliği açısından farklılık gösterir, ancak hepsi 1,95 m çapa karşılık gelir.
Bu konuda daha fazla bilgi için teknik belgelerimizi indirebilirsiniz.
2 - Hangi lastik genişliğine ihtiyacınız var?
Daha büyük bir çap, mutlaka daha geniş bir lastik anlamına gelmez. Genişlik, ihtiyaçlarınıza göre belirlemeniz gereken bir kriterdir.
Örneğin, ilaçlama yapacağınız için veya tarım aletleriyle ekinlerin arasından geçeceğiniz ve onları ezmek istemeyeceğiniz için mümkün olan en dar traktör lastiklerine ihtiyacınız olabilir. Peki, belirlediğiniz maksimum çapa, örneğin 1,95 m'ye bağlı kalarak, bu durumda mümkün olan en dar traktör lastiği hangisi olurdu? Bu çap için 270 mm genişliğinde bir lastik tercih edebilirsiniz.
Kullanımınız için doğru traktör lastiği genişliğini seçin
Başka bir örnek: pulluk çekerken iyi performans gösterebilen çok yönlü bir lastiğe ihtiyacınız olabilir. Pulluğunuzu çekerken tekerlek izinize sığabilecek ve ne çok geniş ne de çok dar olması gereken bir traktör lastiği. Bu nedenle 1,95 m'lik bir çap için 620 mm veya 650 mm genişliğinde bir lastik seçebilirsiniz.
Tarlalarınız çiftliğin her yerinde olduğu için pulluk kullanmıyorsanız ve yol açıklığı açısından herhangi bir sınırlamanız yoksa, bu çap için örneğin 800 veya 900 mm gibi daha geniş bir traktör lastiği tercih edebilirsiniz.
Lastik genişliğinizi seçmek ihtiyaçlarınıza ve aynı zamanda bunun ne anlama geldiğine de bağlıdır. Bu da bizi bir sonraki kritere götürmektedir.
3 - Yük ve hız kapasitesi nedir?
270/95 R54 ölçülerindeki bir lastikte 900/60 R32 ölçülerindeki bir lastikle aynı hava hacmi yoktur. Ve aynı hava hacmine sahip olmadığınızda, aynı yük kapasitesine sahip olamazsınız. Bu nedenle, kullandığınız ekipmanlara ve traktörünüzün boyutuna ve ağırlığına bağlı olarak, hangi yük kapasitesine ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekir. Aynısı hız için de geçerlidir.
Örneğin, bir MICHELIN CEREXBIB2 lastiği VF900/60R32 CFO+'yı %75'e kadar doldurmak için 1033 litre, bir MICHELIN AGRIBIB ROW CROP lastiği 320/90R54 151A8/151B TL'yi %75'e doldurmak için 240 litre gerekir.
4 - Belirli bir teknolojiye mi ihtiyacınız var?
Kullanımınıza bağlı olarak, belirli bir teknolojiyi tercih etmek hasılatınızda büyük bir fark yaratabilir. (“Teknoloji”nin “standart” ile aynı olmadığını unutmayın: MICHELIN Ultraflex teknolojisi, Michelin mühendisleri tarafından VF (Çok Gelişmiş Fleksiyon) veya IF (İyileştirilmiş Fleksiyon) standartlarını karşılamak için özel olarak geliştirilmiştir.)
Toprak sıkışmasını sınırlamak için düşük basınçta çalışmak veya iyi çekiş gücüyle zor koşullarda çalışabilmek sizin için önemliyse, Michelin Ultraflex Teknolojisine sahip traktör lastiklerini öneririz.
Aksi takdirde standart bir traktör lastiği tercih edebilirsiniz. Bu önemli bir meseledir, çünkü aynı ebattaki bazı lastikler standart veya MICHELIN Ultraflex teknoloji versiyonlarında mevcuttur.
5 - Hangi lastik sırtı desenine ihtiyacınız var?
Seçim, traktörünüzü nasıl kullandığınıza bağlıdır.
- Çoğunlukla yolda mı sürüyorsunuz? Bu durumda, yakıt tüketimini azaltmanıza yardımcı olacak MICHELIN ROADBIB lastiği veya MICHELIN CROSSGRIP lastiği için uygun bir lastik sırtı deseni olacaktır. Seçim mevcut ebatlara bağlı olacaktır.
- Yaklaşık 50/50 tarlada ve yolda mı kullanıyorsunuz? Öyleyse, basıncı uzaktan şişirerek yönetmenizi sağlayan Merkezi Lastik Şişirme Sistemi (CTIS) ile donatılmış olmanız koşuluyla, 2'si 1 arada çözümümüz MICHELIN EVOBIB lastiğini beğeneceğinizden eminiz.
the tyre tread pattern you need depends on your use
- Traktörünüzü çoğunlukla tarlada mı kullanıyorsunuz? O zaman diğer traktör lastik serilerimizden biri bu kullanıma uygun olacaktır.
Bu aşamada kriterlerimize uyarak, ihtiyaçlarınıza en uygun çözümlere olan olasılıkları daraltmış olursunuz. Doğru seçimi yapabilmek için belirlenecek tek bir kriter kaldı.
6 - Traktörünüzde kabul edilmiş ağır basan husus nedir?
Traktörler dört çekerlidir. Ön ve arka traktör lastiği ebatları farklı olduğu için ağır basma sorunu önemlidir. Bu nedenle traktörünüzün optimum verimlilikte çalışmasını sağlamak için ön ve arka teker arasında iyi bir senkronizasyon gereklidir. İyi bir senkronizasyon elde edilebilmesi için ağır basma oranının genellikle %0 ila %5 arasında olması gerekir. Bazen istisnalar olduğu için yapılacak en iyi şey bayinizle iletişime geçmeniz olacaktır.
Bu sınırların ötesinde, ağır basma oranı yetersiz olacak ve aşağıdaki sıkıntılardan bir veya daha fazlasını içerecektir:
- artan yakıt tüketimi,
- ön ve arka lastiklerin daha hızlı aşınması,
- şanzıman bileşenlerinde bozulma,
- belirli işlemler sırasında traktörün davranışında bozulma (ör. pulluk çekerken).
Ağır basma oranı, traktörünüz için üretici tarafından tanımlanan aks oranına göre hesaplanır. Bu, ön ve arka lastiklerin ebatına bağlıdır.
Bu nedenle, traktörünüzün lastiklerinin çapını değiştirmeye karar verirseniz (yukarıdaki 1. kriterimize bakın), ağır basma oranının yeniden hesaplanması gerekir ve ayrıca ön lastiklerin değiştirilmesini de içerebilir.
Traktörünüz için kabul edilen ağır basma oranını bilmiyorsanız veya bunu nasıl hesaplayacağınızı bilmiyorsanız, bu noktada size yardımcı olabilecek bayinize danışın.
Kriterlere ilişkin yanıtlara sahip olduğunuza göre tek yapmanız gereken traktörünüzün lastiklerini aşağıdan bulmanız:
Ayrıca bu yazılarımızda daha fazla bilgi bulabilirsiniz:
Diğer tarım makineleri için lastik nasıl seçilir?
Biçerdöveriniz, traktörünüzün römorku, kendinden tahrikli ilaçlama makineniz, kendinden tahrikli gübre serpme makineniz veya diğer herhangi bir tarım makineniz için doğru lastikleri bulmanız gerekiyorsa, kriterler, sizin durumunuzla ilgili olmayan sonuncusu ağır basma husus hariç yukarıda açıklananlarla aynıdır.
İlk 6 kriterin yanıtlarını aldıktan sonra, lastiklerinizi bulmak için aşağıya tıklayın.
Daha fazla tavsiyeye mi ihtiyacınız var? Lastik seçim kılavuzumuzu keşfedin.