header

Toplam TSOM (Toplam Sahip Olma Maliyeti) değerinizi optimize edin

Yayınlanma tarihi 1 Şubat 2024 - 3 dakikalık okuma

Son birkaç yıldır dünya çapında yaşanan önemli olayların ardından filo sahipleri enflasyon, yükselen yakıt fiyatları ve ham madde maliyetlerindeki önemli artışlarla mücadele ediyor. Tüm bu faktörler, her bir kamyonun Toplam Sahip Olma Maliyetini veya TSOM’u yükseltiyor. TSOM değerini takip etmek ve düşürmek, filo yönetiminizi geleceğe hazırlamanın mükemmel bir yolu ve büyük olasılıkla, farkında olmasanız bile bunu zaten hesaplıyorsunuz!

TSOM nedir ve tüm filo modellerini ilgilendiriyor mu?

Filo büyüklüğü ne olursa olsun, her filo sahibi işletme giderlerini yönetirken Toplam Sahip Olma Maliyeti veya TSOM'u takip ve optimize ederek fayda sağlayabilir. TSOM kavramını anlayıp doğru bir şekilde ölçebildiğinizde, faydaları da peşinden gelecektir. Sektör genelinde bir TSOM standardı mevcut olmasa da, çoğu filo sahibi hesaplamalarına aynı maliyetleri dahil etme eğilimindedir.

TSOM’a daha yakından bakalım(1) 

Kamyonunuzun TSOM'u, muhtemelen zaten takip ettiğiniz birkaç mali kalemi dikkate alır, örneğin sürücü maaşları, bakım, yakıt ve lastik fiyatları. Bu işletme maliyetleri, aracın satın alma fiyatı ve tüm yaşam döngüsü boyunca araçla ilgili diğer tüm doğrudan veya dolaylı maliyetlerle bir araya getirildiğinde TSOM ortaya çıkar.

Tablo - TSOM Orantısı

Tablo - TSOM Orantısı

Şirketiniz lastiğinizin TSOM değerini neden hesaplamalı?


Lastiklerin bir kamyonun toplam TSOM değerinin yalnızca %5'ini oluşturduğu doğru olsa da, lastikler diğer birçok faktör üzerinde önemli etkilere sahiptir. Öncelikle, lastiklerin gerçek maliyeti genellikle mil veya kilometre başına maliyet veya her bir lastikle yapacağınız kilometre dahil edilerek hesaplanır.

İlk kullanım ömrü daha uzun ve birden fazla kullanım ömrü için diş açılabilen ve kaplanabilen lastiklerin seçilmesi, maliyeti ve dolayısıyla genel TSOM değerini iyileştirir. Ancak bunun ötesinde, dalgalı ve normalden yüksek yakıt fiyatlarının olduğu bir piyasada, lastikler yakıt tüketiminin azaltılmasında kritik bir öneme sahiptir. Bu da TSOM değerine ikinci en büyük katkıyı sağlar.

Bu nedenle, çoğu durumda, mil veya kilometre başına daha ucuz bir lastik seçmek ilk başta daha az maliyetli olabilir, ancak örneğin daha düşük yuvarlanma direncine sahip yüksek kaliteli bir lastiğe biraz daha fazla yatırım yapmak uzun vadede lastik TSOM değerini düşürecektir.

Neden böyle? Çünkü zaman içinde pompada tasarruf edilen para miktarı, başlangıçtaki tasarrufları kat be kat aşmaktadır.

Ne kadar tasarruf edebileceğinizi görmek mi istiyorsunuz? Yakıt hesaplama aracımız elinizin altında!

TSOM analizi: nasıl çalışır?

Michelin'de lastikle ilgili TSOM değerini şöyle hesaplarız: mil veya kilometre başına maliyet artı bunun sonucunda ortaya çıkan yakıt tüketimi. Bunlardan ikinci faktörü göz önünde bulundurmak son derece önemlidir.

Örneğin, bir lastiğin bir yüzey üzerinde yuvarlanırken bir aracı yavaşlattığı olgusundan hareketle, yuvarlanma direnci, A noktasından B noktasına gitmek için gereken yakıt tüketiminin üçte birinin sorumlusudur. Başka bir deyişle, yuvarlanma direnci ne kadar yüksekse, o kadar fazla yakıt gerekir ve genel TSOM o kadar yüksek olur. Bu nedenle doğru lastiğin seçilmesi, lastiğe ilişkin TSOM değerini üçte bir oranında azaltabilir.

Yuvarlanma direncine olan etkisinin yanı sıra, yüksek kaliteli lastiklere yatırım yaparak TSOM'u hesaba katmak, arızaları, arıza nedeniyle aracın çalışmadığı süreleri ve ilgili maliyetleri azaltırken, bakım ve onarım maliyetlerini düşürebilir ve hatta filonun algılanan imajını dahi iyileştirebilir.

 

SSS - Toplam Sahip Olma Maliyeti

 

TSOM nasıl hesaplanır?

Genel kamyon TSOM şunları hesaba katar:

-Sürücü maaşları
-Aracın satın alma veya kiralama bedeli
-Yapısal maliyetler
-Yakıt tüketimi
-Lastikler
-Bakım ve onarım
-Arızalar

LASTİKLE İLGİLİ TSOM = LASTİK MALİYETİ + ARIZALAR + BAKIM VE ONARIMLAR + LASTİK SEÇİMİNE BAĞLI YAKIT MALİYETİ

TSOM neden önemlidir?

TSOM, bir aracın veya lastiğin satın alma fiyatıyla sınırlı kalmaz ve tüm yaşam döngüsü boyunca araçla ilgili maliyetleri doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen her faktörü dikkate alır.

TSOM analizinden kimler fayda sağlayabilir?

İster tek bir kamyonunuz ister binlerce kamyondan oluşan bir filonuz olsun, TSOM'un düzenli olarak izlenmesi ve analiz edilmesi filo sahiplerinin en uygun maliyetli teklifleri seçmesine, en uygun stratejiyi belirlemesine ve işletme karlılığını artırmasına yardımcı olabilir

Kaynaklar:

[1] Ducker dünya raporu_ ARAÇ BAKIM MALİYETLERİ VE ZORLUKLAR_ Michelin Topluluğu – Aralık 2017
[2] TSOM’un temelini kavrayın- Michelin Raporu, S9

Güncel olmayan bir Web Tarayıcısı kullanıyorsunuz.

Web sitesi tarafından desteklenmeyen bir tarayıcı kullanıyorsunuz. Bu, bazı işlevlerin amaçlandığı gibi çalışmayabileceği anlamına gelir. Bu durum, sitede gezerken garip davranışlara neden olabilir.

Bu web sitesinden tam olarak yararlanmak için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya yükseltin/yükleyin

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+