Traktör lastik basıncı, üretkenliğiniz için çok önemli olabilir
Doğru traktör lastik basıncı nedir?
İşletmenizde, traktörünüzün lastik hava basıncını ayarlamanızı gerektiren belirli parametreler vardır. Bu hususların ihmal edilmesi yakıt tüketiminiz, lastik aşınması ve performansınız ve buna bağlı olarak güvenliğiniz ve üretkenliğiniz konusunda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Diğer taraftan, farklı kullanım alanlarınız için doğru traktör lastik hava basıncı, lastiklerinizden en iyi şekilde yararlanmanıza, verimliliğinizi artırmanıza ve toprak sıkışmasını azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Peki, pratikte traktörünüzün lastik hava basıncını etkili bir şekilde nasıl yönetebilirsiniz? Tüm bunları öğrenmek için okumaya devam edin.
ÖZET:
Traktörünüz için doğru lastik basıncı nedir?
“Doğru basınç” kavramı, genellikle iki olası basıncın (biri araç boşken, diğeri yüklüyken) olduğu bir binek araçtan biraz daha karmaşıktır.
Bir tarım aracı için dikkate alınması gereken üç ana parametre vardır: yük, hız ve kullanım. Fakat endişelenmeyin, Michelin, doğru traktör lastik hava basıncını belirlemenize yardımcı olmak için bu üç parametreyi hesaba katan bir hesaplama aracı geliştirmiştir. Bu araç MICHELIN AGROPRESSURE olarak adlandırılmaktadır.
Hız (ve kullanılacak araçlara bağlı olarak potansiyel olarak yük) farklı olacağından, önerilen traktör lastik hava basıncının tarlada yoldakiyle aynı olmayacağının belirtilmesi gerekir.
Aracınızı CTIS (Merkezi Lastik Şişirme Sistemi) ile donattıysanız, yoldan tarlaya geçerken veya tarladan yola geçerken şoför mahallinden ayrılmadan kolayca ayarlayabilirsiniz.
CTIS olmadan, asla düşük basınçla çalışmadığınızdan emin olmak için en yüksek değeri, yani en zorlu konfigürasyonu uygulamanızı tavsiye ederiz çünkü aşırı basınç herhangi bir güvenlik sorunu oluşturmazken, yolda düşük basınç sorun oluşturur.
veya örneğin, MICHELIN Agropressure uygulamaları size en iyi traktör lastik hava basıncının tarla için 0,8 bar ve yol için 1,4 bar olduğunu söylüyorsa, iki yüzey türü arasındaki basıncı ayarlama imkânınız yoksa 1,4 barı tercih etmelisiniz.
Tractor tyre pressure management with ctis
Toprak sıkışmasını azaltmak için doğru traktör lastik hava basıncı nedir?
Yukarıda belirttiğimiz gibi, CTIS yoksa en yüksek basıncı seçmek en iyisidir. Bununla birlikte, bunun tarlada olumsuz bir etkisi olabileceğinin farkında olmalısınız çünkü ayak iziniz ideal basınçta olduğundan daha küçük olacaktır, bu da kayma oranını artıracak ve daha düşük üretkenlik, toprak sıkışması ve tekerlek izi gibi dezavantajlara yol açacaktır.
Aracınızı CTIS ile donattıysanız, her zaman doğru traktör lastik hava basıncı ile çalışırsınız, çünkü bunu kabinden kolayca yönetebilirsiniz.
Toprağın durumuna (yılın dönemine veya hava koşullarına bağlı olarak hemen hemen sabit) dikkat etmek ve fazla basınçla üzerinden geçerek havasız bırakmaktan kaçınmak da önemlidir.
Tarlada ideal olan, aks yükünü destekleyerek zemin yükünü daha uzun bir ayak izine daha eşit bir şekilde dağıtmak için düşük basınçta çalışmaktır.
Bu, toprak sıkışmasını azaltır ve mahsul verimini artırır. Dünyanın dört bir yanındaki üniversiteler tarafından, düşük basınç altında çalışmayı mümkün kılan MICHELIN Ultraflex teknolojisi sayesinde tarımsal verimin ortalama %2 ila %6 oranında arttırıldığını kanıtlayan çeşitli çalışmalar* yapılmıştır.
Traktör lastik hava basıncını etkileyebilecek başka ne gibi faktörler vardır?
Yük, hız ve kullanıma ilaveten bazı faktörlerin traktör lastik hava basıncı üzerinde etkisi olabilir.
Örneğin, lastiklerinizi ikiz yaparsanız, her akstaki hava hacmi iki katına çıkar, bu da daha düşük basınçlarla çalışabilmeniz anlamına gelir. Tekerleklere ağırlık eklerseniz veya lastiklere sıvı enjekte ederek balastlarsanız, optimum yol tutuşu ağırlığı elde edersiniz. Ancak balast ayarı yapma aksa ekstra yük getirmezken, ağırlık ekleyerek aksa daha yüksek basınçlar uygulamanız gerekir.
Lastik basıncınızı ne zaman kontrol etmelisiniz?
Lastik basıncınızı kontrol etmeniz gereken iki durum vardır.
1 - Her yeni ekipman taktığınızda traktörünüzün lastik hava basıncını kontrol edin
Basınç her zaman yük, hız ve kullanım şeklinize bağlıdır.
En zor kısım, traktörünüzle kullandığınız ekipmanlara bağlı olduğu için yükü belirlemektir.
İşleri sizin için kolaylaştırmak için, Michelin'in çevrimiçi aracı MICHELIN Agropressure, ekipmanlarınızın her biri tarafından üretilen yük de dâhil olmak üzere çeşitli parametrelere dayalı olarak basıncı ayarlamanıza yardımcı olur.
her yeni ekipman taktığınızda traktörünüzün lastik hava basıncını kontrol edin
2 - Tek bir ekipman için traktörünüzün lastik hava basıncını ayda bir kez kontrol edin
Zamanla, lastikler doğal olarak biraz basıncını kaybeder. Her zaman aynı ekipmanı kullanıyorsanız, kullanımınıza uygun olduğundan emin olmak için traktörünüzün lastik hava basıncını ayda bir kez kontrol etmenizi öneririz.
Lastiklerinizin hava basıncını lastikler soğukken mi yoksa sıcakken mi kontrol etmelisiniz?
Aracınızı uzun süre kullandığınızda veya lastikleriniz güneşe maruz kaldığında ısınır ve basınçları değişir. Bu nedenle lastiklerinizin basıncını kontrol etmek için en iyi zaman, soğuk oldukları, yani uzun süre kullanılmadıkları (veya uzun süre çalıştırılmadıkları) ve güneşe maruz kalmadıkları zamandır.
Traktörünüzün lastik hava basıncını nasıl kontrol etmelisiniz?
Traktör lastik hava basıncını kontrol etmek için, ölçümleri değiştirebileceğinden, tercihen bağımsız, yani bir kompresöre bağlı olmayan bir manometre kullanmanızı öneririz.
Manometreyi bağlamadan önce nemi almak için supaptan biraz hava boşaltın. Bu, manometrenin ayardan çıkmasını önler ve lastiğin suyla balastlanması durumunda sizi korur. Biraz havanın dışarı çıkması için, supapın ucuna sivri uçlu bir nesneyle (örneğin bir çivi veya vida) bastırmanız yeterlidir.
Ayrıca, manometrenizi düzenli olarak kalibre etmeyi unutmayın (mümkünse yılda bir kez). Kendiniz yapamıyorsanız, bayinize götürün.
İdeal hava basıncınızı öğrenmek için MICHELIN AGROPRESSURE aracını keşfedin
Daha fazla tavsiyeye mi ihtiyacınız var? Lastik hava basıncı kılavuzumuzu keşfedin
*2013 ila 2017 yılları arasında BK’da Harper Adams Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, MICHELIN ULTRAFLEX tekonolojisinin tarımsal verimliliği %2 ila %6 oranında artırdığını göstermektedir. Bu sonuçlar, 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri (Illinois) ve 2018 ila 2021 yılları arasında Brezilya’da (Mato Grosso) yapılan benzer çalışmalarla doğrulanmaktadır.