How to reduce soil compaction
sculpture pneu MICHELIN AXIOBIB2
Toprak sıkışmasını nasıl azaltabilir ve mahsul veriminizi nasıl artırabilirsiniz?
Toprak sıkışması nedir?
Toprak sıkışması, başlıca toprak hasarı süreçlerinden biridir: gittikçe ağırlaşan tarım makineleri, genellikle zor hava koşullarında toprak üzerinde hareket ettiğinde ortaya çıkar.
Bu sıkışma; toprağın doğası, suyun içeriği, mahsul türleri ve yüzeye uygulanan yük ile bağlantılıdır. Tarım ekipmanlarının krarlanan geçişlerite, toprağın sıkışmasını ve makaslanmasını sağlar, böylece havalandırma, sızdırma ve mahsul kökü penetrasyonu kapasitesini azaltır.
Toprak sıkışmasının ekonomik etkisi önemlidir: mahsul veriminde azalma, hastalık oluşma riski ve önemli miktarda yakıt ve zaman harcanan tarlayı sürme ve/veya toprak sıkışmasını önleme gibi yenileme çalışmaları yapma ihtiyacı. Ayrıca, hastalık oluşumu riskini artırmaktadır.
Soil compaction is one of the principal soil damage processes
soil with tire tracks
Ancak toprak sıkışması, ürünleriniz üzerinde sorunlara neden olabilecek tek hadise değildir.
Tekerlek izi oluşumu
A rut is a longways indentation in the soil
picture of a rut in a field
Tekerlek izi, tarım makinelerinin geçerken içine batmasına neden olan toprak üzerinde oluşturduğu uzun bir girintidir. Çamurlu zeminde tekerlek izi oluşumu önemli bir konudur.
Tekerlek izi oluşumunun mahsulün büyümesiyle ilgili yıkıcı sonuçları vardır: tekerlek izi içinde hiçbir şey büyümez, bu nedenle net bir verim kaybını temsil eder.
Tekerlek izi, bitkileri oksijensiz bırakabilen ve hastalık gelişimini teşvik edebilen su durgunluğunu teşvik eder.
Tekerlek izi ayrıca tarım makinelerinin daha fazla enerji sarf etmesine neden olur. Bir tekerlek izinin derinliği, bir tarım lastiğinin sürekli tırmanmak zorunda olduğu bir “basamağa” benzer. Bu, yakıt tüketiminin artması anlamına gelir. Önemli bir tekerlek izi oluşumunun neden olduğu tarladaki hasarın giderilmesi gerekecektir. Bu, zaman ve yakıt sarf edilen toprak yenileme çalışmalarının yapılması anlamına gelir.
Toprak sıkışmasını ve tekerlek izi oluşumunu azaltmak için neler yapılabilir?
Ağır yükler taşırken zemin basıncını azaltabilen tarım aracı lastikleri kullanmanızı öneririz. Lastikteki basınç, toprağa uygulanan ortalama basınca yakındır. (Ör. lastikteki basınç 1 bar (14,5 psi) ise, lastiğin toprağa uyguladığı basınç yaklaşık 1 lb/mt² inç veya 1 kg/cm² olacaktır.) Bu nedenle, lastik hava basıncı ne kadar yüksek olursa, toprağa uygulanan basınç o kadar yüksek ve sıkıştırma ve tekerlek izi oluşumu o kadar yüksek olur. Tarım makinesi lastikleri kayma yaptığında toprak sıkışması daha da kötü hale gelir – bunu önlemek için iyi bir yol tutuşuna sahip olmaları şarttır!
İşte toprak sıkışmasını ve tekerlek izi oluşumunu azaltmak için iki çözüm.
Çözüm #1: Geniş, “büyük hacimli” lastikleri tercih edin
Geniş ve büyük hacimli lastiklerin amacı, "standart" bir lastikle aynı dış çapı ve dönüş çevresini korurken aynı yükteki basıncı azaltmak ve daha iyi bir çekiş gücü seviyesi sağlamaktır.
Aslında standart lastiklerle donatılmış bir traktöre geniş veya büyük hacimli lastikler takılabilir. Bu nedenle ayak izi daha büyük ve daha az derindir, bu da toprak sıkışmasını ve tekerlek izini sınırlar.
Wide or large volume tyres reduce pressure and provide better traction
Aşağıdaki tablo, farklı lastiklerin tarlada aynı 4500 kg yükü taşıması için gereken basıncı karşılaştırmaktadır. Lastiğiniz ne kadar genişse, basınç o kadar düşük olur.*
Bu avantaj, lastiğin MICHELIN Ultraflex teknolojisine sahip olmasıyla daha da vurgulanır.
Tyre pressure comparison chart in bar
Tyre pressure comparison chart in psi
Çözüm #2: Michelin UltraFlex Teknolojilerini Tercih Edin
MICHELIN UltraFlex teknolojisi, daha fazla esneklik sağlayan yenilikçi, özellikle sağlam bir karkas yapıya dayanmaktadır.
Sonuç itibariyle, MICHELIN UltraFlex lastikleri ne kadar hızlı çalışırsanız çalışın çok düşük basınçlarda bile ağır yükler taşıyabilir.
Yalnızca ABD yerel ayarı için, diğer bölgeler için çeviri ve entegrasyon yok : Düşük basınçlı simülasyon aracımıza göz atın.
Hepsi bu kadar da değil: karkasın esnek yapısı daha geniş bir ayak izi sağlar ve bu da lastiğin çekiş gücünü artırır ve dolayısıyla toprak sıkışmasını sınırlar. İyileştirilmiş çekiş gücü ile MICHELIN UltraFlex teknolojili lastikler ayrıca yakıttan tasarruf etmenize ve daha hızlı çalışmanıza olanak tanıyarak mahsul veriminizi artırır. Tanınmış üniversiteler* (İngiltere, ABD ve Brezilya'da) tarafından birkaç yıl boyunca yürütülen çalışmalar, MICHELIN UltraFlex teknolojisinin tarımsal verimi %2 ila %6 oranında artırabileceği sonucunu göstermiştir.**
Kısacası, MICHELIN UltraFlex teknolojisi ile:
- toprağınızı korumuş olursunuz
- zamandan ve yakıttan tasarruf edersiniz
- ürün veriminizi artırmış olursunuz.
MICHELIN UltraFlex teknolojisi nasıl çalışır? Öğrenmek için videoyu izleyin:
Sonuç
İster daha geniş lastikler ister MICHELIN UltraFlex teknolojisine sahip lastikler seçin, toprak sıkışmasını önemli ölçüde azaltacaksınız.** Ancak optimize edilmiş tarım aracı lastiklerinin tek faydası toprağın korunması değildir:
- Daha az toprak sıkışması, zemini tazeleme ihtiyacını azaltır ve bu nedenle maliyet tasarrufu anlamına gelir,
- İyileştirilmiş çekiş gücü, makinenizin daha az çaba ve enerji harcaması ve dolayısıyla yakıt ekonomisi anlamına gelir.
- Daha iyi bir çekiş gücü aynı zamanda işi daha hızlı tamamlayabileceğiniz, böylece veriminizi en üst düzeye çıkarmak için daha fazlasını üretebileceğiniz veya ailenize daha fazla zaman ayırabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Toprak sıkışmasını azaltmak için doğru tarım aracı lastikleri bulun
* MICHELIN 2022 veri kitabında yer alan lastik basıncı sekmesi tavsiyesine dayanmaktadır.
**2013 ila 2017 yılları arasında BK’da Harper Adams Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, MICHELIN ULTRAFLEX tekonolojisinin tarımsal verimliliği %2 ila %6 oranında artırdığını göstermektedir. Bu sonuçlar, 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri (Illinois) ve 2018 ila 2021 yılları arasında Brezilya’da (Mato Grosso) yapılan benzer çalışmalarla doğrulanmaktadır
Daha fazla tavsiyeye mi ihtiyacınız var? Lastik seçim kılavuzumuzu keşfedin.