Gübreleme : Çapraz kuşaklı mı yoksa radyal lastikler mi?

Bias or radial tyres for fertilisation

Gübreleme: Çapraz kuşaklı mı yoksa radyal lastikler mi kullanmalısınız?

 

Çapraz kuşaklı veya radyal lastikler arasındaki seçim, tam mahsul döngüsü için çok önemli olsa da gübreleme aşamasında özellikle önemlidir. Hepimizin bildiği gibi, bir teknolojiyi diğerine tercih etmek, toprağı koruma açısından büyük fark yaratabilir. Hangisi ihtiyaçlarınızı karşılayacak? Tüm bunları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Toprak sıkışması riski

Gübreleme süreci hava koşulları nedeniyle çok karmaşık olabilir. Genellikle ıslak koşullarda gübre serpecek veya uygulayacaksınız, bu da toprak sıkışması üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Toprak ıslaksa, makinenizin lastikleri gözenekleri ezerek ve mikro gözeneklerdeki tüm havayı tahliye ederek toprağı sıkıştıracaktır. En fazla zarar verme riskinizin olduğu yer burasıdır.

Bunu sınırlamanın en iyi yolu düşük basınçta çalışmaktır. Aslında, bunu tarlada her çalıştığınızda, gübreleme döneminin dışında ve hatta kuru hava koşullarında bile yapmanız önerilir. Örneğin hasat sırasında, kullanılan makineler daha ağır olduğu ve toprağı sıkıştırdığı için sıkışma riski de yüksektir.

Ancak ıslak koşullarda çalışırken toprak sıkışması riski artar. Neyse ki, doğru lastik teknolojisi seçimi bu hadiseyi azaltabilir.

Çapraz kuşaklı ile radyal lastikler arasındaki fark

Michelin, 1946 yılında radyal teknolojisini icat etmiştir. Bu neden büyük bir yenilikti? Çünkü radyal lastik prensibi, yan duvarların sırt bölgesinden ayrılmasıdır. Bu nedenle, radyal bir lastiğin havasını indirdiğinizde, lastiğin yanakları düzleşir. Lastiğin merkezi yanaklardan ayrıldığı için, zeminle temas alanı genişleyerek dikdörtgen bir şekil alır.

Çapraz lastikte, sırt bölgesi ile yanaklar birbirine bağlıdır ve bu da yuvarlak bir şekil verir. Lastiğin havası indiğinde, bu durum lastik sırtını yaNAKLARIı kadar etkiler, bu da zeminle temas yüzeyi şeklinin eliptik olduğu ve bu nedenle radyal olandan daha küçük olduğu anlamına gelir.

Radyal lastiklerin avantajı, basıncı düşürerek lastiğin zemindeki ayak izinin daha uzun olması ve yükün daha geniş bir ayak izine yayılması nedeniyle santimetre kare başına daha az olmasıdır.

Bu daha büyük ayak izi size nasıl fayda sağlar? Bir dizi beklenilen fayda sağlar:

  • daha az toprak sıkışması
  • Daha düşük yakıt tüketimi ve daha fazla üretkenlik anlamına gelen iyileştirilmiş çekiş gücü
  • daha fazla konfor (kauçuğun zeminde daha geniş dağılımı daha iyi şok emilimi anlamına gelir)

Radyal lastikler çapraz kuşaklı lastiklerden daha mı uzun ömürlü?

Lastik ömrünün iki yönü vardır: darbe direnci ve dayanıklılık.

Çapraz kuşaklı lastik, birden fazla karkas içerdiğinden darbelere karşı daha dirençlidir. Öte yandan, yoğun stres altındayken, özellikle haznelerin ağır olduğu ve lastiklerin daraldığı gübreleme aşamasında çok ısınır.

Sadece bir karkas yapısı olan radyal lastik daha az deforme olur ve daha fazla ısı yayar, bu da onu termal direnç açısından daha iyi hale getirir. Bunlar çapraz kuşaklı lastiklerden daha dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır, çünkü zeminle temas halinde daha büyük bir yüzey alanına sahiptirler, bu da yükün daha eşit dağıldığı ve sonuç olarak lastiklerin daha eşit aşındığı anlamına gelir, bu da daha uzun ömür sağlamaktadır. Oval bir zemin yüzeyine sahip olan çapraz katlı lastik, daha hızlı aşınmasına neden olan lokal aşırı basınca maruz kalır.

Radyal lastik + MICHELIN UltraFlex teknolojisi = ihtiyacınız olan kombinasyon

Radyal lastiğin avantajları inkar edilemez olsa da, Michelin Ultraflex teknolojisine sahip radyal lastikler seçilerek daha fazla fayda sağlanabilir.

Hatta yapılan bir test, MICHELIN Ultraflex teknolojisine sahip bir Michelin radyal lastiği ile bir rakibin radyal lastiği arasında MICHELIN SPRAYBIB lastiğin %20 daha fazla ayak izine sahip olduğunu göstermiştir*:

MICHELIN UltraFlex ve radyal teknolojilerine sahip MICHELIN SPRAYBIB lastikle %20 daha fazla ayak izi*

20% more footprint with MICHELIN SPRAYBIB tyre, with MICHELIN UltraFlex and radial technologies*

1 : Standart teknolojiye sahip bir rakip radyal lastiğin ayak izi (ebat: 380/90 R46 172D/175A8)

2 : MICHELIN Ultraflex teknolojisi ile tasarlanmış, aynı ebatlarda radyal bir lastik olan MICHELIN SPRAYBIB lastiğin ayak izi.

Bu testte*, rakibin lastiği 1909 cm2, Michelin Spraybib lastik ise 2287 cm2 ile zemin yüzeyini %20 daha fazla kaplamaktadır.

Başka bir deyişle, rakibin lastiği zeminde m2 başına 27 tondan fazla bir basınç uyguladığında, MICHELIN SPRAYBIB lastiği normalde bunu m2 başına 4,5 ton azaltmalıdır, bu da daha iyi toprak koruması, daha iyi çekiş gücü ve yakıt tasarrufu anlamına gelmektedir.

MICHELIN SPRAYBIB: kendinden tahrikli ilaçlama makineleri için özel olarak tasarlanmış radyal lastik

MICHELIN SPRAYBIB radial tyre

Elbette, her biri farklı makinelere uyarlanmış MICHELIN Ultraflex teknolojisine sahip birkaç radyal lastiğimiz bulunmaktadır:

Uyarlanmış basınçla yakıttan tasarruf edin

Yukarıda bahsi geçen üç MICHELIN Ultraflex radyal lastik serisi, CTIS (Merkezi Lastik Şişirme Sistemi)** ile de uyumludur. Başka bir deyişle, aracınızın kabininden ayrılmadan lastik basıncını ayarlamak için bu sistemi kullanabilirsiniz, böylece lastiğiniz kullanım için her zaman optimum seviyede olur.

Optimize edilmiş lastik basıncı, lastiklerinizin sağlayabileceği tüm avantajları elde etmeniz (MICHELIN Ultraflex teknolojisi ile çok düşük basınç, daha az toprak sıkışması ve daha iyi çekiş gücü) ve gereksiz yakıt maliyetlerinden kaçınmanız anlamına gelir.

Yasal Bildirimler

* Ocak 2022'de Arbonne - Fransa'da gerçekleştirilen dâhili Michelin çalışması. Rakip lastikler 380/90 R46 172D/175A8 ve MICHELIN SPRAYBIB VF lastikleri 380/90 R46 CFO 173D/169E. Lastik başına yük aynıdır: 5200 kg ve kullanılan basınçlar her üretici tarafından tavsiye edilendir: rakip lastik için 3,2b ve MICHELIN SPRAYBIB CFO lastik için 2,3b.

** CTIS yalnızca belirli ülkelerde kullanılabilir. Daha fazla bilgi için bayinize danışın.


Daha fazla tavsiyeye mi ihtiyacınız var? Lastik seçim kılavuzumuzu keşfedin.

Güncel olmayan bir Web Tarayıcısı kullanıyorsunuz.

Web sitesi tarafından desteklenmeyen bir tarayıcı kullanıyorsunuz. Bu, bazı işlevlerin amaçlandığı gibi çalışmayabileceği anlamına gelir. Bu durum, sitede gezerken garip davranışlara neden olabilir.

Bu web sitesinden tam olarak yararlanmak için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya yükseltin/yükleyin

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+